Frederiksberg Fertilitet

Start Op

Uforpligtende samtale


Det er muligt at booke en tid til en samtale uden beregning. Det koster således ingenting og kræver heller ikke en henvisning fra din læge. Til samtalen vil vi optage journal og forholde os til om du/I måtte mangle nogle undersøgelser for at kunne starte i fertilitetsbehandling.
Vi kan, mod betaling, være behjælpelige med at tage manglende blodprøver og arrangere tid til eventuel HSU og diagnostisk sædprøve.


BOOK EN SAMTALE

Familier kommer i mange former – og
her er alle velkomne lige fra:

Den enlige kvinde, der ønsker

  • at sikre sin fertile fremtid og få nedfrosset ubefrugtede æg (social freezing)
  • inseminationsbehandling med donorsæd
  • reagensglasbehandling med donorsæd
  • reagensglasbehandling med donorsæd og nedfrysning af blastocyster (totalfrys)
  • dobbeltdonation med kendt ægdonor og donorsæd


Hvis man er en enlig kvinde, skal man forholde sig til, hvilken type behandling man ønsker. Skal det være insemination, IVF, dobbeltdonation med kendt ægdonor eller social freezing?

Uanset hvilken behandlingsform man ønsker, skal der tages en række obligatoriske blodprøver. Vi anbefaler HSU forud for inseminationsbehandling.

Det lesbiske par, der ønsker

  • inseminationsbehandling med donorsæd
  • reagensglasbehandling med donorsæd
  • reagensglasbehandling med donorsæd og nedfrysning af blastocyster (Totalfrys)
  • ROPA 


Hvis man er et lesbisk par, skal man forholde sig til, hvilken type behandling man ønsker. Skal det være insemination, IVF, dobbeltdonation med kendt ægdonor eller ROPA?

Hvis man ønsker insemination eller IVF, skal der tages en række obligatoriske blodprøver på den af jer, der skal i behandling. Vi anbefaler HSU forud for inseminationsbehandling.

Hvis man ønsker ROPA skal begge parter udredes med obligatoriske blodprøver og have optaget en journal og have foretaget en ultralydsscanning. Den donerende kvinde skal gennemgå en ’screening’, hvor egne helbredsforhold og familie historik gennemgås. Den modtagende kvinde skal efter endt donation behandles i frysebehandling.

Donorsæd kommer enten fra en sædbank eller fra en kendt sæddonor.

Det heteroseksuelle par, der ønsker


Hvis man er et heteroseksuelt par, skal begge parter have taget en række obligatoriske blodprøver. Manden skal aflevere en sædprøve til undersøgelse (en diagnostisk sædprøve), så det kan vurderes, hvilken behandlingstype, der er den rigtige for jer. Hvis I kan starte med inseminationsbehandling, skal det tjekkes at kvinden har passage på æggelederne ved HSU.

Inden man går i gang

Fertilitetsudredning af kvinden

Alle kvinder, der skal opstarte fertilitetsbehandling, skal have taget en række blodprøver (AMH, TSH/TPO, HIV 1+2, HbsAg, anti-HBC, anti-HCV, Rubella IgG og D-vitamin) og der skal foreligge et gyldigt celleskrab og en negativ podning for clamydia og gonorré. Der skal optages en journal og foretages en ultralydsscanning via skeden, hvor livmoderen, livmoderslimhinden, æggestokkene og antallet af ægblærer i æggestokkene efterses. Antallet af ægblærer fortæller noget om kvindens ægreserve og scanningen kan suppleres med blodprøven AMH. Hvis kvinden skal behandles med inseminationsbehandling, skal det sikres, at der er passage på mindst den ene æggeleder (HSU).

Vi anbefaler, at kvinden tager et vitamintilskud i form af 400 mikrogram folinsyre dagligt i forbindelse med fertilitetsbehandling.

Vi anbefaler, at kvinden ikke ryger, og at hun ikke drikker alkohol under behandlingen.

Fertilitetsudredning af manden

Alle mænd, der skal opstarte fertilitetsbehandling, skal have foretaget en række blodprøver (HIV 1+2, HbsAg, anti-HBC, anti-HCV og D-vitamin) og aflevere en sædprøve til analyse (diagnostisk sædprøve). Der skal optages en journal.

Vi anbefaler, at manden tager vitamintilskud i form af en multivitamin med folinsyre, Q10 100 mg, Omega 3 1000 mg og D-vitamin dagligt, hvis der er påvist et lavt niveau af D-vitamin. Dette vitamintilskud kan ideelt set opstartes 3 måneder før behandlingsstart og fortsættes under behandlingen.

Vi anbefaler, at manden ikke ryger. Han må maksimalt drikke 5 genstande ugentligt i den periode, hvor han forsøger at opnå graviditet med sin partner/går i fertilitetsbehandling.


DIAGNOSTISK SÆDPRØVE

En diagnostisk sædprøve (også kaldet en sædanalyse) er en undersøgelse af sædens kvalitet og egenskaber, typisk som led i fertilitetsudredning eller et fertilitetstjek. Formålet er at vurdere mandens evne til at gøre en kvinde gravid. 


Prøven afgives typisk ved onani i et sterilt bæger. Manden laver prøven hjemmefra eller på klinikken ved behov. Prøven skal holdes kropsvarm (fx i armhulen) og transporteres til klinikken inden for 1-2 timer.


Der er ingen restriktioner på, hvornår man sidst har haft sædafgang i forhold til at aflevere en prøve. Hvis man har haft feber inden for de sidste 3 måneder er resultatet sjældent retvisende.  


Hvad undersøger man i en sædprøve?


Volumen: mængden af sæd i prøven (typisk >1,5 ml)

Konsistens og farve: let grålig og tykflydende

Sædcellekoncentration: Antallet af sædceller pr. ml 

Total antal sædceller: Total antallet i hele sædprøven 

Motilitet (bevægelse): Hvor stor en andel af sædcellerne, der bevæger sig og hvor hurtigt

Morfologi: Hvor mange af sædcellerne har normal form og struktur

Andre celler: Kan indikere tegn til infektion eller inflammation



Vi er klar til at hjælpe!